Proclamarea victoriei lui Iisus


În Crezul care este recitat în bisericile ortodoxe se spune referitor la biserică ca ea este : Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească.

Referința că Biserica ortodoxă este apostolică are de-a face și cu ideea de susccesiune apostolică, așa cum a amintit și preotul la Beiuș. Ce conține aceast concept al succesiunii apostolice  în concepția ortodoxă? În ,,Crezul” nostru, noi caracterizăm Biserica noastră ca APOSTOLICĂ. Numim  astfel Biserica, deoarece ea are o legătură cu Sfinţii Apostoli şi exterior şi interior. Spunând că Biserica noastră se leagă ,,exterior” cu Sfinţii Apostoli, ne referim la ,,neîntrerupta succesiune apostolică”, despre care am vorbit în predica nostră anterioară. Într-adevăr, harisma preoţească [clericală] şi rangul bisericesc pe care l-au avut Sfinţii Apostoli, le deţin întocmai şi episcopii de astăzi. Apostolii i-au hirotonit pe urmaşii lor şi aceia pe urmaşii lor şi, astfel, Biserica din toate vremurile şi din toate locurile se află într-o neîntreruptă succesiune a păstorilor Ei cu Apostolii. Lucrul acesta, iubiţii mei, are o mare importanţă şi, de aceea, şi Biserica noastră, din vechime, păstra cataloage ale episcopilor, care ajungeau până la Apostoli. Şi au numit ,,exterioară” această mărturie despre Apostolicitatea Bisericii nu pentru că este secundară, ci pentru că este un semn exterior, un „semn palpabil” despre legătura Bisericii noastre cu Apostolii.

Biserica se mai numeşte Apostolică, deoarece se leagă şi ,,interior” cu Sfinţii Apostoli. Spunând aceasta, ne referim la faptul că Biserica păzeşte, trăieşte şi propovăduieşte învăţătura Sfinţilor Apostoli. Şi această însuşire ,,interioară” a Apostolicităţii Bisericii noastre provine din prima, din însuşirea Ei ,,exterioară”. Într-adevăr, succesiunea apostolică a episcopilor Bisericii noastre garantează şi Apostolicitatea învăţăturii Ei    În sfârşit, prin cele de mai sus vrem să spunem şi să subliniem că Biserica noastră este Apostolică pentru că este PATRISTICĂ. Are, adică, în orice vreme Sfinţi Părinţi, care, prin neîntrerupta succesiune apostolică, au nu numai harul preoţiei, ci şi păstrează şi trăiesc şi predică învăţătura apostolică. (sursa: http://www.impantokratoros.gr/iermia-de-gortina.print.ro.aspx)

La aceste afirmații care prezintă pe scurt conceptul ortodox de succesiune apostolică eu doresc să pun doar câteva întrebări și ofer doar scurte explicații.

1. Oare cu adevărat episcopii ortodocși ai BOR de astăzi sunt urmași apostolilor Domnului Iisus? Cine ne poate garanta că așa este?   Dacă unul dintre cei ce s-au aflat pe linia episcopilor ortodocși din România nu a fost credincios ce s-a întâmplat cu cei peste care și-a pus el mâinile? Mai sunt ei în succesiune apostolică sau nu?

2. Dacă răspunsul este da oare nu ar trebui să țină, să trăiască și să predice adevărurile trăite și predicate de apostoli, așa cum se pretinde în conceptul ortodox de succesiune apostolică? Fac ei așa?

3. Unde este cuprinsă acestă învățătură apostolică? Raspunsul evident este: în Sfânta Scriptură. Dacă însă se compără unele învățături pe care le dau episcopii ortodocși de astăzi cu învățăturile apostolilor Domnului se poate observa că sunt într-o vădită contradicție! Multe dintre ele au fost amintite de acest preot și le vom vedea pe parcursul postărilor despre gogoșile de la Beiuș.

4. Care este ideea biblică a succesiunii apostolice?

Mai întâi, putem spune că pentru apostoli adevărul a fost foarte important. Ei erau convinși că doar rămânerea în adevăr dă siguranța salvării. Ei doreau ca adevărul să fie transmis mai departe. Apostolul Pavel îi scria lui Timotei: Dreptarul învăţăturilor sănătoase, pe care le-ai auzit de la mine, ţine-l cu credinţa şi dragostea care este în Hristos Isus. Lucrul acela bun care ţi s-a încredinţat, păzeşte-l prin Duhul Sfânt, care locuieşte în noi (2Timotei 1:13-14). Putem spune că acest dreptar se referă la învățăturile cuprise în Sfintele Scripturi.

În al doilea rând, ce se poate spune despre cei ce au adăgat la Sfintele Scripturi ideeile lor mai vechi și mai noi? Mai sunt aceștia succesori ai apostolilor? Raspunsul îl oferă același apostol: Fereşte-te de vorbăriile goale şi lumeşti; căci cei ce le ţin, vor înainta tot mai mult în necinstirea lui Dumnezeu. Şi cuvântul lor va roade ca cangrena. Din numărul acestora sunt Imeneu şi Filet, care s-au abătut de la adevăr. Ei zic că a şi venit învierea şi răstoarnă credinţa multora (2Timotei 2:16-18). Prin urmare abaterea de la adevăr era calificată de sfântul apostol ca o pierdere a succesiunii! Despre unul dintre cei pe care îi menționează (Imeneu) spune că l-a dat pe mâna Satanei! Probabil că această stare nu este o stare prea bună! (Din numărul lor sunt Imeneu şi Alexandru, pe care i-am dat pe mâna Satanei, ca să se înveţe să nu hulească- 1 Tim.1:20). Iar apostolul Ioan scria bisericii din timpul lui avertizându-i despre pericolul părăsirii adevărului și implicit a părtășiei cu Cristos și apostolii și avându-i în vedere pe lupii de atunci și de astăzi îmbrăcați în haine de oi:  Căci în lume s-au răspândit mulţi amăgitori, care nu mărturisesc că Isus Hristos vine în trup. Iată amăgitorul, iată Antihristul! Păziţi-vă bine să nu pierdeţi rodul muncii voastre, ci să primiţi o răsplată deplină.Oricine o ia înainte, şi nu rămâne în învăţătura lui Hristos, n-are pe Dumnezeu. Cine rămâne în învăţătura aceasta are pe Tatăl şi pe Fiul.Dacă vine cineva la voi, şi nu vă aduce învăţătura aceasta, să nu-l primiţi în casă şi să nu-i ziceţi: „Bun venit!”Căci cine-i zice: „Bun venit!”, se face părtaş faptelor lui rele- (2In. 7-11) Oare de ce Pustan îi urează unui om care propagă minciuni în Numele Lui Cristos: Bun venit! De ce? Pentru că a căzut din adevăr când și-a făcut semnul crucii, când s-a închinat la icoane, când girează pentru astfel de oameni care îmbracă minciuna frumos! De ce? Pentru că este ca și el! În timp acest fapt va deveni din ce în ce mai clar!

În cele din urmă putem afirma că este un urmaș al apostolilor acel credincios ca este statornic în mărturisirea adevărului până la sfârșit. Aduceţi-vă aminte de mai marii voştri, care v-au vestit Cuvântul lui Dumnezeu; uitaţi-vă cu băgare de seamă la sfârşitul felului lor de vieţuire şi urmaţi-le credinţa! (Evrei 13:7). La rândul său Pavel îl instruia pe Timotei astfel: Dar oamenii răi şi înşelători vor merge din rău în mai rău, vor amăgi pe alţii, şi se vor amăgi şi pe ei înşişi. Tu să rămâi în lucrurile pe care le-ai învăţat şi de care eşti deplin încredinţat, căci ştii de la cine le-ai învăţat: din pruncie cunoşti Sfintele Scripturi, care pot să-ţi dea înţelepciunea care duce la mântuire, prin credinţă în Hristos Isus. Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună (2 Timotei 3:13-17). Nevoia de a rămâne în adevăr este subliniată cu tărie de apostolul neamurilor! Amăgirea însă va cuprinde pe unii. Oridecâte ori un episcop, pastor, profet este prin ceea ce face sau ce spune în contradicție cu ceea ce este scris în Sfânta Scriptură acel cineva, oricine ar fi el, este departe de Cristos și de apostolii Lui!

În consecință, se impun următoarele concluzii:

1. Sunt urmași ai apostolilor (în succesiune apostolică) cei ce au rămas fideli învățăturilor predate de Iisus și apostoli și care sunt cuprinse în Sfânta Scriptură.

2. Cei ce s-au abătut de la acest dreptar al învățăturii sănătoase sunt în afara acestei succesiuni oricât de mult ar pretinde că sunt succesori ai apostolilor!

Reclame

Comments on: "Cât de mult le plac unor penticostali gogoșile calde?! (2)" (1)

  1. Biblia spune sa cercetam duhurile daca sint venite,
    de la Dumnezeu ,,(Eu am D-hul lui D -zeu)”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Nor de etichete

Blogul lui Remus Rasvan

Să nu prețuiti nimic mai mult decât dragostea pentru Hristos!

Popas pentru suflet

Cristian Ionescu

CrestinTotal.ro

Traiesc pentru Cristos

TRADUCEREA NOULUI TESTAMENT

„Traducerea este forma cea mai profundă a citirii” - Gabriel Garcia Marquez

Vaisamar

Unseasonable musings for times out of joint

Explicații la Biblie

“Cercetați Scripturile pentru că ele vorbesc despre Mine“

trecând prin anotimpuri

cu aproape tot ce-mi place...

Marius Cruceru

...fără cravată

B a r z i l a i - e n - D a n

Un Barzilai izvorât din Dan - O anagramare pentru Daniel Branzai

cALEb (כָּלֵב), robul Regelui său: ISUS

Fiţi binecuvântaţi de Domnul!

Iulia Motoc

Not only must Justice be done; it must also be seen to be done

Revista Creştinul Azi

Revista Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din Romania

orthonews.ro

Proclamarea victoriei lui Iisus

CRISTI DANILEŢ - judecător

despre sistemul juridic şi magistrati

Ciprian Barsan

...din inima pentru tine

Penticostalismul AZI

Trezire și reformă în România

Răscumpărarea memoriei

Cultul Penticostal în comunism

%d blogeri au apreciat asta: