Proclamarea victoriei lui Iisus


Am aflat de curând că au fost acreditaţi mai mulţi cercetători penticostali pentru a studia dosarele unor conducători şi pastori penticostali din perioada comunistă. Despre unul am auzit că a fost angajat să cerceteze şi să scrie. Astăzi am aflat că unul dintre liderii încă în viaţă care a trăit acele vremuri va scrie o carte pe acelaşi subiect.

Se pare că în următoarea perioadă (aş dori să nu fie doar pentru următorul congres al CCPR) vor apărea mai multe lucrări care să abordeze această tema a colaboraţionismului.

Consider că, în condiţiile date, fiindcă a apărut RM, este binevenit (dacă tot nu s-a putut abţine Vasilică să nu publice RM) să nu fim prizonierii unei singure perspective asupra acestui fenomen.

            Cred că aceste lucrări, odată finalizate şi publicate, vor ajuta pe cei interesaţi să poată discerne mult mai bine ce s-a întâmplat în acele vremuri foarte grele pentru cei ce doreau să-L slujească pe Dumnezeu.

            Vizavi de acest demers de cunoaştere a trecutului aşa cum l-a înţeles şi aplicat fratele pastor Vasilică Croitor s-au cristalizat mai multe poziţii:

1. Categoria celor care condamnă şi critică RM;

2. Categoria celor care laudă şi susţin cu toată energia şi toate resursele (de toate categoriile) RM;

3. Categoria celor care au înţeles acest demers, dar nu sunt de acord cu forma publică şi agresivă pe care acesta a luat-o.

            Unii s-au alăturat acestui demers din dorinţa de a-l susţine pe fratele pastor Croitor şi cărţile pe care ei le vor publica în urma studierii trecutului vor fi în această direcţie. Ei ne vor spune:

– cât de rău a fost sistemul comunist;

– cât de mult a influenţat acest sitem în rău CP;

– cât de grosolan au colaborat liderii CP cu acest sistem;

– cât de corupţi sunt majoritatea liderilor actuali ai CCPR.

            Scopul lor afişat: vrem asanarea CCPR.

            Celălalt scop posibil: preluarea conducerii CCPR sau mai rău distrugerea unităţii CCPR. Ceea ce nu a reuşit duşmanii poate vor reuşii fraţii  (prietenii). Este o zicere pe care mi-o amintesc: Apără-mă, Doamne, de prieteni, căci de duşmani mă feresc eu singur!

            Alţii vor cerceta pentru a combate cu vehemenţă demersul RM. Ei au fost răniţi datorită unor legături apropiate cu unii dintre foştii conducători ai CP.

            Unii dintre aceştia au fost atacaţi direct (cu nume şi prenume) de cei ce susţin demersul RM. Rana lor sângerează iar atacul a fost public şi bine argumentat (cu referinţe exact de dureroase). Nu mă pot pronunţa în legătură cu motivele atacului sau cât de multă iubire creştină i-a consumat pe cei ce i-au atacat.

            În cele din urmă, unii vor cerceta pentru că au datoria de a spune adevărul dar şi de a apăra CCPR. Ei au fost atacaţi mai mult indirect de demersul fratelui pastor Croitor (poate şi pentru că sunt vii şi pot fi periculoşi). Ei se află şi în poziţia din care se pot impune, au un cuvânt greu de spus în ce priveşte cursul pe care îl va avea CCPR. Sunt oameni maturi care au trecut prin multe şi cred că vor face faţă cu bine şi acestei situaţii create de apariţia RM.

            Oricum, este bine că nu suntem obligaţi (noi cei care nu ne-am îndeletnicit cu cercetarea) să privim trecutul nostru doar din perspectiva RM. Vom avea cu siguranţă posibilitatea să aflăm unele lucruri inedite pe care nu le-am aflat prin RM. Prezentarea mai amplă a fenomenului colaboraţionismului va fi binefăcătoare pentru toţi cei care doresc să înţeleagă mai bine trecutul.

            Ce vom face însă cu această cunoaştere pe care o vom dobândi? Ne va face ea mai buni? Ne va înnobila? Sau, dimpotrivă, vom deveni mai răi, mai josnici, mai agresivi, mai războinici? Vom fi mai pocăiţi şi mai spirituali? Sau vom judeca şi condamna datorită orbirii produse de strălucirea puternică a adevărului? Vom fi mai uniţi ca şi organizaţie? Sau ne vom dezbina, ne vom fărâmiţa dând satisfacţie Duşmanului şi duşmanilor?

            Oricum, nu ne aşteaptă vremuri uşoare dar, în ce mă priveşte, doresc să pot ierta, să pot iubi, să pot ridica, să pot restaura, să-L pot reprezenta pe Cristos mai bine.

Doamne, ajută!

Comments on: "Cercetarea trecutului CCPR- ce ne va aduce ea?" (5)

 1. Vali Horlescu said:

  Felicitari pentru abordarea echilibrata a temei.

  Si eu impartasesc urmatoarle pareri:

  „Cred că aceste lucrări, odată finalizate şi publicate, vor ajuta pe cei interesaţi să poată discerne mult mai bine ce s-a întâmplat în acele vremuri foarte grele pentru cei ce doreau să-L slujească pe Dumnezeu.”

  „Prezentarea mai amplă a fenomenului colaboraţionismului va fi binefăcătoare pentru toţi cei care doresc să înţeleagă mai bine trecutul.”

  Referitor la intrebarile din final , eu cred ca nu avem de ce sa ne temem; Adevarul ne va face liberi si Dusmanul nu va avea nici un castig de la noi.

  In incheiere ma alatur si eu dumneavoastra si spun:

  „Oricum, nu ne aşteaptă vremuri uşoare dar, în ce mă priveşte, doresc să pot ierta, să pot iubi, să pot ridica, să pot restaura, să-L pot reprezenta pe Cristos mai bine.

  Doamne, ajută!”

 2. „Celălalt scop posibil: preluarea conducerii CCPR sau mai rău distrugerea unităţii CCPR. Ceea ce nu a reuşit duşmanii poate vor reuşii fraţii (prietenii). Este o zicere pe care mi-o amintesc: Apără-mă, Doamne, de prieteni, căci de duşmani mă feresc eu singur!”
  .
  Preluarea de către cine, a conducerii CCPR? Oricine vrea să scrie istorie neapărat caută să pună mâna pe putere? Perspectiva mi se pare nerealistă.
  .
  Ce vă face să credeţi că studierea istoriei penticostale poate duce la distrugerea unităţii Cultului? Ce anume din istoria noastră ne poate face să ne dorim să fim iarăşi fragmentaţi?
  .
  În altă ordine de idei: vă spun ca filolog şi biblist: ori scrieţi „Isus Cristos”, ori „Iisus Hristos”. Dar nu „Iisus Cristos”. Modul în care scrieţi („Iisus” ca la ortodocşi şi „Cristos” ca la catolici sau neoprotestanţi) creează o struţocămilă!

  • Nu pot spune ca neaparat cauta asta, insa nu cred ca unii nu tintesc asta.
   Repet ceea ce am scris si in alte locuri: prin aceste prezentari ale istoriei se urmareste sa se faca istorie ajungand intr-o pozitie de unde se poate face.
   Frate Emanuel te invit sa te uiti la cat de fragmentati suntem in acest moment datorita acestei dezbateri publice. Unde crezi ca vom ajunge continuand asa?
   In alta ordine de idei vreau sa raman un ortodox, un catolic si un evanghelic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

Investing Online Is the Best Way to Go

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

Sorin Ovidiu Vîntu

Proclamarea victoriei lui Iisus

Blogul lui Vaișamar

"There are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophy"

Aurel Munteanu - blog

,, Religia care nu este la fel de veche precum Cristos şi Apostolii Săi, este prea nouă pentru mine.” - Joseph Hooke, apologet baptist englez .

Blogul lui Remus Rasvan

Să nu prețuiti nimic mai mult decât dragostea pentru Hristos!

POPAS PENTRU SUFLET

Cristian Ionescu

CrestinTotal.ro

Traiesc pentru Cristos

TRADUCEREA NOULUI TESTAMENT

„Traducerea este forma cea mai profundă a citirii” - Gabriel Garcia Marquez

Vaisamar

Unseasonable musings for times out of joint

Explicații la Biblie

„Cercetați Scripturile pentru că ele vorbesc despre Mine“

TRECÂND PRIN ANOTIMPURI...

Spiritualitate & Sănătate

Marius Cruceru

...fără cravată

barzilaiendan.wordpress.com/

Un Barzilai izvorât din Dan - O anagramare pentru Daniel Branzai

cALEb (כָּלֵב), robul Regelui său: ISUS

Fiţi binecuvântaţi de Domnul!

Creştinul azi

Revista Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România

orthonews.ro

Proclamarea victoriei lui Iisus

%d blogeri au apreciat: